Lada ūüŹ° Prkic

4 years ago · 4 min. reading time · visibility +200 ·

chat Contact the author

thumb_up Relevant message Comment

Geometry Meets Music: The Philips Pavilion

Geometry Meets Music: The Philips Pavilion| TEE REAR E


 

Geometry is not cold and dry. It is fascinating and inspiring.  

 

The famous Philips Pavilion was a temporary structure designed for Expo '58 in Brussels. The design was done by Le Corbusier in collaboration with Iannis Xenakis, an architect, engineer, and composer who carried out most of the design. Actually, Xenakis was the "geometrical founder" of the pavilion.  

The goal was to build the pavilion to demonstrate the sound and light possibilities of Philips' technologies in those days. The Dutch electronics company was the leader in sound production, fluorescent lighting, and X-ray technology. 

The pavilion structure supposed to be a self-supporting, column-free, and hollow structure with acoustic qualities. 

Xenakis found a brilliant solution for the shape of the building in a series of conjoined curved planes that formed an enclosure that looked like a tent. The chosen design consisted of nine hyperbolic paraboloids joined at their edges. These hypar shells (short for hyperbolic paraboloid) served both as roof and walls. The structure had the floor plan shaped similar to the stomach of a cow (as shown on the model below). 

3ZCOj.jpeg


Visitors entered in groups of 500 at intervals of 10 minutes. After curved hallway people slowly entered into a room in darkness for an eight-minute audio-visual spectacle called Poème électronique. They were sitting and lying on the floor, witnessing full-body sensations while listened to the cut-out abstract sounds and watched visual effects projected on the walls of the pavilion. It was an immersive experience. 

pVJR9.jpeg


At the end of the projection, spectators were "digested" through the stomach exits while another group entering.
 

Poème électronique is considered the very first multimedia work. The music was composed by Edgard Varèse, the father of electronic music. Le Corbusier himself was responsible for the whole visual show.  Here is how it sounds.  
 

YbXox.jpeg
Four stills from the Poème électronique

 

This self-standing "tent" structure had never been seen or done before. What Le Corbusier did with the design, Varèse did with the sound. Hundreds of thousands of people queuing to get in to see and hear. The pavilion hosted 2 million visitors!
 

 

The following video is a short presentation of this dramatically engineered design and its geometry, which is stunning.

 

F30Ju.jpeg


 

The final structure was 22 meters high and certainly pushed the limits of engineering of that time. The pavilion was built by the Belgian company Strabed. 
 

Z2biv.jpeg


 

To build such a complex form, Xenakis proposed a structural system of prefabricated concrete panels hung in tension on the 7 mm wire cables, laid on both sides of the shell. Despite being a curved surface,  a hyperbolic paraboloid can be generated by straight lines, and thus the method of using prefabricated panels was easy to implement. 

An ingenious Xenakis' solution included about 2000 precast 5 cm thick panels, made in the hangar shed on simple open sand moulds that matched the curvature of the pavilion. The sandhills were divided into quadrangles by a grid of planks. The size of the precast slabs was about 1 square meter with a light reinforcement mesh to prevent breakage during transportation to the site. 
 

iaxKb.jpeg
 Moulded sandhills for casting panels 

 

At the edges of each hyperbolic paraboloid shell (lines of intersection), were cylindrical concrete ribs, 40 cm in diameter, as the structural elements cast in-situ. The scaffolding wooden beams followed the ruling lines of the hyperbolic paraboloid shells. 
 

GnahB.jpeg
The formwork for cylindrical ribs erected on scaffolding

 

3mf7d.jpeg
The precast slabs had been placed in the position and filled with mortar. After that, the prestressing wires were tensioned with a special jack.

 

The steel cables were positioned inside and outside of the shell, following the ruling lines of hyperbolic paraboloid geometry, and anchored to the concrete ribs and foundation beam that formed the base of the pavilion.  The "Strabed " system used for mounting prestressing cables introduced the special feature of fitting the anchors for the wires to the structure in advance, which had greatly accelerated the erection. Once the panels were erected, the entire structure had been post-tensioned, making a monolithic structure. The outside of the shells including the prestressing wires had been covered with aluminium paint and the interior plastered with a sound-absorbent layer of asbestos material which created a cavernous acoustic.

dXkQD.jpeg

Image Left:  Interior during construction. 

Image Right: One of the pinnacles from inside with speakers. More than 400 speakers, grouped in the clusters, were fixed to the interior walls of the pavilion coated in asbestos. 

The image below shows the numerous prestressing wires of high-tensile steel, which were applied on both surfaces of the shell and left visible.  Some concrete ribs were also given torsional prestressing which is thought to be the first application of torsional prestressing to concrete.  
 

juYWT.jpeg


 

V1UcB.jpeg

 

N5caK.jpeg
The finished pavilion covered with aluminium paint. It shows the ventilation windows for all of the electronic equipment 


 

The original pavilion was demolished in 1959 turning the Poème électronique into a lost masterpiece. In recent years, there have been attempts to rebuild the pavilion physically in the hometown of the Philips Company, Eindhoven, Holland, but the whole concept was never repeated. 

Professor  Vincenzo Lombardo with his associates reconstructed the lost artwork with virtual reality techniques. The whole VEP (Virtual Electronic Poem) project was funded by the EU. 

This work of art represented a phenomenon through its synthesis of architecture, construction, visual media and music, and left its mark on history. It was far ahead of its time. 

 

Source:
 

1. Construction of the pavilion in prestressed concrete, by H.C.Duyster

2. VEP project

 

Title Image:  The original model of the pavilion at the Rijksmuseum, Amsterdam, created out of polyester and wood, c.1957.  


Author's Note:

This post is an expanded chapter of the larger post about one of my favourite geometric forms, hyperbolic paraboloid (hypar), Magnificent Hyperbolic Paraboloid. I think this amazing structure deserves its own post.

 


 


 


 

 

""""""""""""""

thumb_up Relevant message Comment
Comments
Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

3 years ago #18

#21
Thank you Debesh. I read your articles about the health hazards of LEDs. It seems that incandescent light is still the best regarding the quality of light.

Debesh Choudhury

Debesh Choudhury

3 years ago #17

This is an excellent information shared Lada \ud83c\udfe1 Prkic .. Myself being a lover and experimenter of light and visual information engineering, like the "poem electronic" a treasure in the history of electrical lighting, and Phillips is the unique brand identifies the subject.of light everywhere in the globe

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

3 years ago #16

#19
My thoughts also, Claire.

Claire L Cardwell

Claire L Cardwell

3 years ago #15

Wow Lada \ud83c\udfe1 Prkic - this is stunning. What a shame that such an iconic structure was taken down and never re-assembled...

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

3 years ago #14

#16
Thanks, Yoogesh. Math is behind everything. BTW I like your ode to math. :-)

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

4 years ago #13

#10
Always glad to hear from you, Dilma, here and on LI. Thanks for reading and commenting, my friend.

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

4 years ago #12

#9
Jerry, I thank both of you for taking the time to read the post. This structure fascinates me in many ways. The butterfly form of a hyperbolic paraboloid had been used with such ingenuity. And the construction process is amazing. Using sand hills as moulds for precast concrete slabs is another ingenious Xenakis's solution.

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

4 years ago #11

#8
Good comment, Ken. I read that the reactions of the visitors to what they experienced inside the pavilion ranged from fear to awe. In 1958 no one had ever seen anything like this. The whole concept could also be seen through the post-war era pink lenses. I also wonder would people queuing for hours today to experience the Po√®me √Člectroniqe.

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

4 years ago #10

#6
#7 Thank you, both Kevin and Gert. Writing about interesting construction projects is my way of relaxing on social media. I'm glad I found an audience. :-)

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

4 years ago #9

#6
#7 Thank you, both Kevin and Gert. Writing about interesting construction projects is my way of relaxing on social media. I'm glad I foun an audience. :-)

Jerry Fletcher

Jerry Fletcher

4 years ago #8

Thank you for this Lada. I'm passing it along to my daughter who is an engineer who studied concrete with an expert at Washington University in St. Louis. The beauty of the forms possible through pushing the limits of geometry appeal to me every time I see them.

Ken Boddie

Ken Boddie

4 years ago #7

As a child of the 1950s I can only imagine how visitors must have reacted to this Po√®me √Člectroniqe, with its walk through time, it's stark reality of potential destruction and its occasional glimpses of hope, in a post war world where minds were still numbed by man's inhumanity to man. I can't help but wonder how this would be portrayed today and how visitors would react.

Gert Scholtz

Gert Scholtz

4 years ago #6

Lada \ud83c\udfe1 Prkic Amazing architectural history of sixty years ago. A great pity that it was taken down. Thanks for posting Lada - a fascinating piece.

Kevin Pashuk

Kevin Pashuk

4 years ago #5

Fascinating and beautiful Lada. Thanks for posting this!

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

4 years ago #4

Cc: Claire L Cardwell

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

4 years ago #3

#3
Thank you @Ana-Maria. I'm glad you discovered my post on Producer and even more that you found it worth sharing. Thanks again.

Lada ūüŹ° Prkic

Lada ūüŹ° Prkic

4 years ago #2

#1
Indeed! Perhaps I am boring for my fascination with geometry. :-) This structure is more than just compound of geometric forms.

Pascal Derrien

Pascal Derrien

4 years ago #1

Fascinating work ūüėÄ

More articles from Lada ūüŹ° Prkic

View blog
3 months ago · 4 min. reading time
Lada ūüŹ° Prkic

Geometric Shape as a Metaphor for My Life

Geometry is all around us, and we are surrounded b ...

5 months ago · 4 min. reading time
Lada ūüŹ° Prkic

If Aristotle Were Alive, What He Would Say About Virtual Friendships?

Despite being many years on social media, I am sti ...

9 months ago · 3 min. reading time
Lada ūüŹ° Prkic

Being a Victim of Illusory Superiority?

I have a life motto that I put on my beBee profile ...